MM-kilpailut: 14.sija pitkältä matkalta ja viestistä hopeaa

Urani toiset MM-kilpailut kilpailin Norjan Östfoldissa 13-17.8. Tämä vuosi oli ensimmäinen, kun kansainvälinen suunnistusliitto IOF oli jakanut maastokilpailut erikseen sprinttikilpailujen kanssa ja Norjassa ratkottiin ainoastaan maastomatkojen mitalistit.

MM-joukkue valittiin aiemman kansainvälisen menestyksen ja näyttökilpailujen perusteella juhannuksen jälkeen kesäkuussa. Minut valittiin juoksemaan omaa suosikkimatkaani pitkää matkaa ja sen lisäksi viestiä. Viestiin valittiin aloitusosuudelle seurakaverini Aleksi Niemi ja ankkuriosuudelle pitkäaikainen kilpakumppanini Miika Kirmula. Itse sain siis tehtäväkseni hoitaa toisen osuuden.

Kisaviikko käynnistyi henkilökohtaisilla matkoilla ja kruunautui lauantain viesteihin. Pitkälle matkalle olin valmistautunut hyvin ja onnistuin tekemään melko hyvän suorituksen. Loppusijoituksesi tuli 14.sija, johon olen tyytyväinen vaikka pienillä parannuksilla tulos olisi voinut olla reilustikin parempi. Paransin siis viime vuodesta kymmenen sijoitusta ja ero maailmanmestari Lundanesiin kaventui lähes puolella 7 minuuttiin ja 38 sekuntiin.

Pitkän matkan kilpailun ylimääräiseen analysointiin ei ollut aikaa, vaan heti seuraavana aamuna alkoi keskittyminen viestiin. Viestisuoritus oli jännittänyt minua jo juhannuksesta lähtien, mutta viimeisinä päivinä löysin hyvän rentouden. Muiden juostessa perjantaina keskimatkaa näin kuinka suomalaisten vauhti riitti hienosti kansainvälisessä vertailussa ja tiesin, että pystymme tekemään hyvän tuloksen viestissä, kunhan keskitymme omaan suunnistamiseen.

Lyhyestä virsi kaunis: todella moni asia onnistui viestissä ja voitimme hopeaa. Aleksi hoiti aloitusosuuden oppikirjaimaisesti tarjoten parhaan mahdollisen lähtöpaikan eli kärjessä. Minä yritin toisella osuudella pyristellä Lundanesin perässä, mutta kahden pienen virheen jälkeen ero vaihdossa oli 33 sekuntia. Sitä tärkeämpää oli kuitenkin muiden joukkueiden jääminen kauemmaksi. Ankkuriosuudella muut paitsi maailmanmestarijoukkue Ruotsi teki virheitä ja joukkueet kasaantuivat. Loppujen lopuksi ankkurimme Miika hoiti viimeistelyn tyylikkäästi ja voitti lopputaistossa Ranskan Lucas Bassetin tuoden meidät toisena maaliin.

(c)suunnistaja-lehti

Kuva: Pirjo Valjanen

Kun MM-viestin hopea ratkesi eduksemme, se tunne oli uskomaton. Tunnelma hämärtyvällä ja sateisella golf-kentällä oli maaginen. Voitin MM-hopeaa kahden todella hyvän ystäväni kanssa sekä perheeni ja monen suomi-fanin seuratessa kilpailua paikan päällä. Viestin MM-hopea on tähän astisen urani isoin saavutus ja tapahtuma, jonka tulen varmasti muistamaan ikuisesti.

Koko onnistunut Norjan MM-projekti oli monen asian summa. Haluankin kiittää Lauraa ja perhettäni sekä valmentaja-Sepiä perheineen. Lisäksi suunnistusmaajoukkue teki todella hyvää työtä valmistautumisleireillä ja itse kisaviikolla. Tärkeänä osana onnistumista on yhteistyökumppanini ja tukiverkostot sekä seurani Tampereen Pyrintö, jotka ovat mahdollistaneet ammattimaisen urheilemiseni.

Kiitos

Decens,

VJ Sport,

Lenz Finland,

Fysios ja Kosti Mäyrä,

Lumonite,

Nonamesport

ja #munseura Tampereen Pyrintö

Jätä kommentti