Sveitsin reissun alkutunnelmat

Kauden 2023 yksi lukuisista mutta samalla hienoimmista reissuista on ollut Sveitsinmaalle, jonne lähdettiin heti suoraan Skellefteåsta tiomilaväsymyksessä. Ensimmäiset seitsemän päivää toivuttiin St. Moritzin lähikylässä noin 1 700 metriin adaptoituen. Samalla kun saimme paikallista alppimaastotyyppiä haltuun missasimme SM-keskimatkan ja Lakeuden viestin, mutta ihminen ei valitettavasti voi olla kahdessa paikkaa samaan aikaan.

Celerina/Schlarignan kylä St. Mortizin vieressä. Majoituksesta käsin lähti oikein hienoja vaellusreittejä joita olisi mieluusti kuluttanut enemmän, jos vain palautuminen olisi heinän siitepölyltä kerennyt mukaan.

Tältä jaksolta erityisen mieleenpainuva maasto oli JWOC 2016 viestistä tuttu Tarasp, jossa tarjolla oli suunnistusvetoja Sveitsin maajoukkueen vieraana. Harmillisesti olin Bergünin maastossa edeltävänä päivänä kompastunut aitaan ja kaatunut reisi edellä kantoon ja puujalkatyyppinen vamma haittasi etenemistä.

Eliaksen esimerkkiä Bergünin maastossa etenemisestä.
Sveitsin maajoukkueen vieraana suunnistusvetotreenissä. Taraspin rinteeseen oli hyvät hajonnat saatu aikaiseksi.

Seuraavaksi siirryimme Flimsin seudulle lähemmäksi keskimatkan MM ja maailmancup näyttökisojen maastoja. Täällä kasvillisuus on peitteisempää ja maastot pienipiirteisempiä. Erityinen extreme-hc-maasto on tulevan MM-keskimatkan lähimaasto Crestasee, jossa voi kadottaa itsensä uskomattoman lyhyellä matkalla.

Crestaseen keskimatkan harjoituksen lähtöviitoitus k-pisteelle kertoo omaa tarinaansa maaston peitteisyydesä.
Crestaseen syherikköä. Varmasti yksi vaikeimmista suunnistusmaastoista missä olen käynyt.

Toinen hieno ja hieman juostavampi maasto on 2003 vuoden MM-pikamatkan maasto Bot Fiena Trin, jossa teimme kevyen suunnistusharjoituksen poluttomalla kartalla. Treenin jälkeen oli mukavaa käydä uimassa Sveitsin hienoimmaksi järveksi tituleeratussa Caumaseessa, joka on jätetty sallituksi saarekkeeksi MM-kieltoalueiden keskelle.

Caumaseen järvi. Samasta kohtaa tuli otettua valokuva seitsemän vuotta sitten kun olin suunnistamassa näyttökisoja nuorten MM-kisoihin.

Nyt luvassa on kaksi keskimatkan näyttökisaa, välipäivä ja pitkämatka. Keskimatkan kisat ovat vanhoilta kartoilta spekuloiden melko erityyppiset. Lauantain kisa on pienipiirteistä Crestasee-tyyppistä möykkymaastoa jossa karsitaan taitonikkarit tavallisista huippusuunnistajista. Sunnuntain keskimatka näyttäisi olevan suoraviivaisempaa rinnesuunnistusta. Tiistain pitkämatka on hieman kauempana ja siellä on odotettavissa kunnon alppimaastoa.

Näyttökisojen karttapaloja. Vasemmalla lauantain Uaul Runcs, keskellä sunnuntain Salums ja oikealla tiistain Ftan.

Odottavaiset ovat tunnelmat nyt päivä ennen näyttökisoja. Tavoitteenani näissä kisoissa on parantaa Norjan maailmancup näyttökisojen tulostasoa joka keskimatkalla oli 12. ja pitkällä 17. sija. Hyvänä päivänä on mahdollisuudet myös Tsekin maailmancup joukkueeseen, mutta omasta perustason mukaisesta suorituksesta hyvä suunnistussuoritus lähtee, joten siihen on nyt suunnattava ajatukset.

Anton

MM- ja MC-näyttökisoja pääsee seuraamaan täältä.

Jätä kommentti